Kérdése van? Hívjon minket! +36309773137

Blog

Nem tapad le? Itt a megoldás!

Boros Dávid
Boros Dávid
2022.05.15 14:00
Nem tapad le? Itt a megoldás!

Nagyon fontos, hogy a nyomtatás első rétege erősen tapadjon a nyomtató asztalhoz, hogy az alkatrész többi rétege erre az alapra épülhessen. Ha az első réteg nem tapad az építési platformhoz, az később problémákat okozhat. Az első réteg tapadási problémáival sokféleképpen lehet megbirkózni, ezért az alábbiakban több tipikus okot is megvizsgálunk, és elmagyarázom, hogyan tudod megoldani azokat.

Tipikus hibák

  • Az építési platform nem megfelelő szintezése

A legtöbb nyomtató szintezhető asztallal rendelkezik, amely több csavarral vagy gombbal szabályozza az ágy helyzetét. Ha a nyomtatód állítható asztallal rendelkezik, és gondot okoz, hogy az első réteg jól tapadjon, először azt kell ellenőrizni, hogy a nyomtató felület megfelelően sík és egyenletes-e. Ha az ágy nem egyenletes, akkor előfordulhat, hogy az ágy egyik oldala túl közel van a fúvókához, míg a másik oldala túl messze van tőle. A tökéletes első réteg eléréséhez tökéletesen egyenletes és sík nyomtatóágyra van szükség. Creality nyomtatóinkhoz rendelhető választható kiegészítőként CR-Touch automata szintező is. A Flashforge nyomtatóink pedig már tartalmaznak egy okos funkciót, amely végig vezeti a felhasználót az ágykiegyenlítés folyamatán. Ez a funkció végig vezet egy parancs soron, automatikusan felveszi a kalibrációs pontokat és a szintezés befejeztével kielemzi az asztal kalibráció megfelelőségét.

 

  • A fúvóka túl magasan indul az ágytól

Miután az ágyat megfelelően szintezted, még mindig meg kell győződnöd arról, hogy a fúvóka a megfelelő magasságban indul-e az építési platformhoz képest. A cél az, hogy az extruder a tökéletes távolságra kerüljön az építőlemeztől - nem túl messze és nem túl közel. Az építőlemezhez való ideális tapadás érdekében azt kell elérnünk, hogy a szálak hozzá préselődjenek az asztal felületéhez. Bár ezeket a beállításokat a hardveresen is módosíthatja, általában sokkal egyszerűbb (és sokkal pontosabb!) ezeket a módosításokat a nyomtató beállítások menüpontja alatt kell keresned. Ügyelj arra, hogy csak kis módosításokat végezz ezen a beállításon. Minden alkatrész első rétege általában csak körülbelül 0,2 mm vastag, így egy kis beállítás is nagyban segíthet!

 

  • A túl gyors a nyomtatási sebesség

Miközben az első műanyagréteget készíti a 3D nyomtató, meg kell győződni arról, hogy a filament megfelelően tud kötődni a felülethez, mielőtt a következő réteget elkezdené. Ha túl gyorsan nyomtatja az első réteget, akkor a műanyagnak nem biztos, hogy lesz elég ideje megtapadni az asztalon. Ezért általában nagyon hasznos, ha az első réteget lassabb sebességgel nyomtatja, hogy a filamentnek legyen ideje az ágyhoz kötődni. Például 50%-os első rétegsebességet állítunk be, ez azt jelenti, hogy az első réteg 50%-kal lassabban fog készülni, mint az alkatrész többi része. Ha úgy látod, hogy a nyomtató túl gyorsan halad az első rétegnél, próbáld meg csökkenteni ezt az értéket.

 

  • Hőmérséklet vagy hűtési beállítások

A műanyag hajlamos zsugorodni, ahogy meleg hőmérsékletről hűvös hőmérsékletre hűl. Egy hasznos példával élve, képzeljünk el egy 100 mm széles alkatrészt, amelyet ABS műanyagból nyomtatunk. Ha az extruder 230 Celsius-fokos hőmérsékleten nyomtatná ezt a műanyagot, de hideg építési platformra helyezné, akkor a műanyag valószínűleg gyorsan lehűlne, miután elhagyta a forró fúvókát. Ha ez az ABS alkatrész 30C-os szobahőmérsékletre hűlne le, a 100 mm széles alkatrész majdnem 1,5 mm-t zsugorodna! Sajnos a nyomtató építési platformja nem fog ennyire zsugorodni, mivel azt általában meglehetősen állandó hőmérsékleten tartják. Emiatt a műanyag hűtés közben hajlamos lesz leválni az építőplatformról. Ezt a tényt fontos szem előtt tartani az első réteg nyomtatása során. Ha azt látod, hogy a réteg kezdetben tapadni látszik, de később a lehűlés során elválik az asztaltól, lehetséges, hogy a hőmérséklet és a hűtési beállítások a hibásak.

Ha tehát a nyomtatód fűthető asztallal rendelkezik, akkor érdemes bekapcsolni az ágy fűtését, hogy megakadályozza az első réteg lehűlését. Általános kiindulási alapként a PLA általában jól tapad a 60-70° C-ra felmelegített ágyon, míg az ABS általában jobban működik, ha az ágyat 100-120° C-ra melegítjük.

Ha a nyomtatód rendelkezik tárgy hűtőventilátorral, akkor megpróbálhatja kikapcsolni a hűtőventilátort az első rétegeknél, hogy a kezdeti rétegek ne hűljenek le túl gyorsan. Például lehet, hogy az első réteget kikapcsolt ventilátorral szeretné kezdeni, majd az 5. réteg elérésekor teljes teljesítményre kapcsolni a ventilátort. Az 1. réteg 0%-os ventilátorsebességen, az 5. réteg pedig 100%-os ventilátorsebességen legyen. Ha ABS műanyagot használsz, akkor általában a teljes nyomtatás idejére érdemes kikapcsolni a tárgyhűtést, így elegendő egyetlen beállítási pont megadása (1. réteg 0%-os ventilátorsebességen). Ha huzatos környezetben nyomtatsz, érdemes lehet megpróbálni zárt nyomató térrel ellátni a nyomtatót, hogy megvédd a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól az alkatrészt.

 

  • Az építési platform felülete (szalag, ragasztók és anyagok)

A különböző műanyagok általában jobban tapadnak különböző anyagokhoz. Emiatt sok nyomtató tartalmaz egy speciális, az adott anyagokhoz optimalizált építési platform anyagot. Számos nyomtató például BuildTak lapot használ az ágy tetején, amely általában nagyon jól tapad a PLA-hoz. Más gyártók hőkezelt üvegágyat, például boroszilikát üveget választanak, amely melegítéskor nagyon jól működik az ABS-hez. Ha közvetlenül ezekre a felületekre fogsz nyomtatni, mindig érdemes meggyőződni arról, hogy az építési platform por-, zsír- vagy olaj mentes, mielőtt a nyomtatást elindítod. A nyomtatóágy megtisztítása némi vízzel, izopropil alkohollal, vagy akár ablaktisztítóval nagy különbséget jelenthet.

Ha a nyomtatód nem tartalmaz speciális építőplatform-anyagot a tapadás elősegítésére, akkor is vannak lehetőségek! Szerencsére többféle szalag létezik, amely jól tapad a gyakori 3D nyomtatási anyagokhoz. A szalagcsíkokat fel lehet helyezni az asztal felületére, és könnyen eltávolíthatók vagy kicserélhetők. Például a PLA általában jól tapad a kék festőszalagra, míg az ABS jobban tapad a Kapton szalagra (más néven poliimid film). Sok felhasználó nagy sikert aratott azzal is, hogy ideiglenes ragasztót vagy spray-t használt az építési platform tetején. A hajlakk, cukros víz és más ragadós anyagok általában nagyon jól működnek. Az olalunkon kapható PrimaFix letapadás segítő ragasztó nagy népszerűségnek örvend, rengeteg ügyfélnek ez oldotta meg a letapadást.

  • Ha minden más kudarcot vall: Raft és Brim

Előfordul, hogy nagyon kicsi alkatrészt nyomtatunk, amelynek egyszerűen nincs elég felülete ahhoz, hogy megtapadjon az építési platform felületén. A szeletelő programok több olyan opciót is tartalmaznak, amelyek segítségével növelheted ezt a felületet, hogy nagyobb felületet biztosítson a nyomtatóágyhoz való tapadáshoz. Az egyik ilyen opciót "brim"-nek nevezik. A brim extra gyűrűket ad az alkatrész külseje köré, hasonlóan mint, ahogy egy kalap pereme növeli a kalap kerületét.