Kérdése van? Hívjon minket! +36309773137

Blog

Hogyan válasszuk ki az ideális filament fajtát a 3D nyomtatáshoz?

Boros Dávid
Boros Dávid
2023.03.25 10:00
Hogyan válasszuk ki az ideális filament fajtát a 3D nyomtatáshoz?

A 3D nyomtatás egyre népszerűbb hobbi és ipari tevékenység, amely számos lehetőséget kínál a kreatív alkotásra és a hasznos tárgyak előállítására. A 3D nyomtatás során azonban nem mindegy, hogy milyen anyagot használunk a nyomtatandó alkatrészhez vagy tárgyhoz. A filamentek (nyomtató kellékanyagok) különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek befolyásolják a nyomtatás minőségét, sebességét és költségét.

De hogyan válasszuk ki az ideális filament fajtát egy adott felhasználású nyomtatandó alkatrészhez vagy tárgyhoz? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Milyen filamenteket ajánlunk a fila-ment.hu webáruházából? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

A filamentek alapvető paraméterei

A filamentek kiválasztásakor bizonyos tulajdonságokat és paramétereket követünk, amelyeknek nemcsak a saját nyomtatóink képességeinek kell megfelelniük, hanem annak is, amit nyomtatunk. A megfelelő kiválasztással elkerülhetjük a kompatibilitási problémákat, a nyomtatási komplikációkat és a végtermék hibáit. A következő paramétereket és tulajdonságokat ismernie kell minden 3D nyomtató felhasználónak:

  • A filament átmérője: A filamenteket többféle átmérővel értékesítik. A leggyakoribb szálátmérő az 1,75 mm és a 2,85 mm (3 mm megnevezéssel is jelölik). A vásárlás előtt mindig ellenőrizd, hogy milyen átmérőjű filament szükséges a nyomtatóhoz.
  • Anyag: A különböző anyagok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek döntő jelentőségűek a nyomtatási minőség és a felhasználási cél szempontjából.

A fúvóka hőmérséklete: A 3D nyomtatási anyagok különböző hőmérsékleten olvadnak. A fúvóka hőmérsékletének nemcsak az adott anyag követelményeinek, hanem a nyomtatási sebességnek is meg kell felelnie. A lassabb (részletesebb) nyomtatáshoz alacsonyabb hőmérsékletű fúvóka szükséges (lassabb olvadás), míg a gyorsabb nyomtatáshoz gyorsabb olvadás és ennélfogva magasabb hőmérsékletű fúvóka szükséges

A nyomtatóágy hőmérséklete: Az optimális 3D nyomtatás előfeltétele a fűthető nyomtatóágy, bár nem minden nyomtató rendelkezik fűthető nyomtatóággyal. Annak érdekében, hogy az anyag megfelelően hozzátapadjon a nyomtatóágyhoz, ajánlott előfűteni a tárgyasztalt a nyomtatandó filamenthez a gyártó által ajánlott hőmérsékletre.

A filamentek leggyakoribb típusai

A 3D-nyomtatás területén leggyakrabban használt anyagok a PLA, a PETG és az ABS. A különböző színek, vastagságok és anyagok választéka óriási. Válassza ki az alkalmazáshoz megfelelő terméket. Nylon, Polikarbonát, Carbon és még sok más anyag áll ehhez rendelkezésre. Nézzük meg ezeket részletesebben:

 

PLA: A PLA (polilaktid) egy biológiailag lebomló műanyag, amely kukoricakeményítőből vagy cukornádból készül. Ez teszi a PLA-t az egyik legkörnyezetbarátabb filament fajtának. A PLA könnyen nyomtatható alacsony hőmérsékleten (180-220°C), nem igényel fűthető ágyat (40-60°C), és nem bocsát ki kellemetlen szagot vagy mérgező gázokat. A PLA ideális választás kezdőknek és olyan tárgyakhoz, amelyek nem igényelnek nagy mechanikai vagy hő terhelést. A PLA hátrányai között említhetjük a viszonylag alacsony ütésállóságát és rugalmasságát.

 

A fila-ment.hu webshopban számos PLA filament közül választhat különböző színekben. Ajánljuk például az Copymaster PLA-kat, amelyek magas minőségű és könnyen nyomtatható filamentek kedvező áron.

 

ABS: Az ABS (akrilonitril-butadién-sztirol) egy olajból készült műanyag, amelyet gyakran használnak az iparban és az autógyártásban. Az ABS nagy szilárdságú, ütésálló és hőálló anyag, amely alkalmas olyan tárgyak nyomtatására, amelyeknek ellen kell állniuk magas mechanikai vagy hőmérsékleti igénybevételeknek. Az ABS hátrányai között említhetjük a magas nyomtatási hőmérsékletet (220-260°C), a fűthető ágy szükségességét (80-110°C), valamint a kellemetlen szagot, amelyeket kibocsát nyomtatás közben. Emiatt az ABS-t jól szellőztethető helyen vagy aktív szűrős rendszerrel ellátott nyomtatóban érdemes használni.

 

A fila-ment.hu webshopban többféle ABS filament közül választhatunk különböző színekben.

PETG: A PETG (polietilén-tereftalát-glikol) egy módosított PET műanyag, amely glikolt tartalmaz. A PETG egyfajta kompromisszumot jelent a PLA és az ABS között: könnyen nyomtatható alacsonyabb hőmérsékleten (200-240°C), nem igényel fűthető ágyat (40-60°C), nem bocsát ki kellemetlen szagot vagy mérgező gázokat, és nagyobb ütésállóságú és rugalmasságú, mint a PLA. A PETG hátrányai között említhetjük az úgynevezett szálazást, amely a nyomtatás közben keletkező hajszál vékony műanyagszálakat jelenti, amelyek akkor képződnek, amikor a nyomtatófúvóka a tárgy egyik feléről a másik felére utazik. Ezek a szálak utólag könnyedén leszedhetőek.

 

A fila-ment.hu webshopban szintén találhatunk PETG filamenteket különböző színekben.

 

Nylon: A nylon (poliamid) egy erős és rugalmas műanyag, amelyet gyakran használnak ruházati és ipari termékekhez. A nylon nagy szilárdságú, kopásálló és hőálló anyag, amely alkalmas olyan tárgyak nyomtatására, amelyeknek ellen kell állniuk nagy mechanikai vagy hőmérsékleti igénybevételnek. A nylon hátrányai között említhetjük a magas nyomtatási hőmérsékletet (240-280°C), a fűthető ágy szükségességét (80-120°C).

Carbon: A carbon (szén) egy olyan anyag, amely szénszálas erősítést tartalmaz egy műanyag alapban. A carbon nagyon merev és könnyű anyag, amely alkalmas olyan tárgyak nyomtatására, amelyeknek ellenállniuk kell a nagy mechanikai vagy hőbeli igénybevételnek. A carbon hátrányai között említhetjük a magas nyomtatási hőmérsékletet (240-280°C), a fűthető ágy szükségességét (80-100°C), valamint az abraszív hatást, ami roncsolhatja a rézfúvókát.

A fila-ment.hu webshopban is találhatunk carbon filamenteket.

 

Összefoglalás

A 3D nyomtatás során fontos a megfelelő filament fajta kiválasztása a nyomtatandó alkatrészhez vagy tárgyhoz. A filamentek különböző tulajdonságokkal és paraméterekkel rendelkeznek, amelyek befolyásolják a nyomtatás minőségét, sebességét és költségét. A leggyakoribb filament típusok a PLA, az ABS, a PETG, a nylon, a polikarbonát és a carbon. Ezek közül mindenki kiválaszthatja a felhasználási célra a leginkább megfelelőt.

A fila-ment.hu-n széles választékot találhat ezekből az anyagokból különböző színekben.