Kérdése van? Hívjon minket! +36309773137

Blog

FDM vs. SLA 3D nyomtatás – Mi a különbség és melyik a jobb?

Boros Dávid
Boros Dávid
2023.03.15 14:00
FDM vs. SLA 3D nyomtatás – Mi a különbség és melyik a jobb?

-A 3D nyomtatás technológiája robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, amelynek köszönhetően ma már számos különböző technológiával készíthetünk 3D nyomtatott tárgyakat. Azonban két ilyen technológia, az FDM és az SLA, kiemelkedik a tömegből.

Ez a cikk bemutatja ezeknek a technológiáknak az előnyeit és hátrányait, hogy segítsen kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbbet.

Fused Deposition Modeling (FDM)

Az FDM a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológia, amelyet otthoni és ipari felhasználók is egyaránt használnak. Az FDM során egy fűtött műanyagszál halad át egy nyomtatófejen, amely aztán rétegenként felépíti a tárgyat. Az FDM nyomtatásnál a műanyagok közül a leggyakrabban használt anyag a PLA, de elérhetőek más anyagok is, mint például az ABS, a PETG és a nylon.

Az FDM technológia előnye, hogy egyszerűen használható, könnyen kezelhető és viszonylag olcsó. Az FDM nyomtatók árai széles skálán mozognak az egyszerűbb, kisebb otthoni felhasználású berendezésektől egészen a professzionális, nagy pontosságú, nagy nyomtató felülettel rendelkező modellekig. 80-100 000 Ft- tól akár a több millió Ft-os ár-ig megvásárolhatóak brendezések.(2023-as árak)

Az FDM hátránya, hogy a nyomtatott tárgyak nem mindig pontosak és a rétegek illeszkedése szemmel látható és tapintható marad a felületeken, sokszor nagyobb rétegvastagságot kell használni, ami csökkenti a tárgy részletességét. Az FDM nyomtatás során előfordulhatnak apró pókhálószerű szálak a nyomtatott tárgy felületén, bár ezek könnyedén eltávolíthatóak.

Stereolithography (SLA)

Az SLA 3D nyomtatás során egy lézert használnak, amely a folyékony műgyantát kemény anyaggá alakítja. Az SLA technológia általában magasabb felbontást és pontosságot eredményez, mint az FDM, és lehetővé teszi a részletgazdagabb és simább felületek elkészítését is.

Az SLA nyomtatás során számos műgyantaanyag használható, beleértve a színezett, áttetsző és rugalmas anyagokat is. Az SLA technológia a magasabb felbontás miatt a prototípusok készítéséhez és egyedi alkatrészek gyártásához is használatos.

Az SLA technológia azonban drágább az FDM technológiánál, és a műgyantaanyagok ára is magasabb. Az SLA nyomtatásnál a műgyantákat speciális környezetben kell tárolni, és az anyagokat rövid időn belül fel kell használni, mert azok hajlamosak a polimerizációra.

Összefoglalva, mindkét technológia előnyei és hátrányai vannak, és az alkalmazás céljától függően érdemes kiválasztani az optimális megoldást. Az FDM a legelterjedtebb és legolcsóbb technológia, amely egyszerűen használható, míg az SLA magasabb felbontással és jobb részletgazdagsággal rendelkezik. Mindkét technológiánál fontos a megfelelő tervezés és előkészítés a megfelelő minőségű nyomtatáshoz.

Ha 3D nyomtatót keresel, nézz körül a www.fila-ment.hu webáruházban, ahol számos 3D nyomtatót és alapanyagot találhatsz meg, valamint minden kiegészítőt beszerezhetsz, ami szükséges a 3D nyomtatás elkezdéséhez. Kínálatunkban szerepelnek a legnépszerűbb 3D nyomtató márkák, mint például az Copymaster, a Creality, a Flashforge, PolyMaker és a Makerbot.