Kérdése van? Hívjon minket! +36309773137

Blog

5 Filament fajta amiből 3D nyomtathatsz PLA helyett

Boros Dávid
Boros Dávid
2022.02.20 18:00
5 Filament fajta amiből 3D nyomtathatsz PLA helyett

Ha még sohasem használtál PLA nyomatószálon kívül más anyagot, vagy még csak most ismerkedsz a 3D nyomtatás világával, akkor ez a cikk neked íródott.

5 olyan anyagot mutatok most neked, amit mindenképp ajánlott kipróbálni, mint hobbi, mint ipari célokra egyaránt.

Kezdjük az elején Miért a PLA a legelterjedtebb nyomtatószál?

A PLA egy gyakori és népszerű 3D nyomtatási műanyag, amely megújuló erőforrásokból származik. Azonban, bár erős és merev, az esztétikán kívül kevés előnye van.

A PLA meglehetősen törékeny, érzékeny a nedvességre (hidrofób). Emellett a lágyulási hőmérséklete, vagyis az a hőmérséklet, amelyen megpuhul, meglehetősen alacsony, és egy forró napon eldeformálódik vagy meg is olvad az autóban.

Az anyag népszerűsége leginkább abból ered, hogy a PLA nagyon olcsó, és nem igényel további hőhatást a jó rétegtapadás biztosításához. A hobbi célú felhasználók  3D nyomtatókkal, amelyek nem rendelkeznek zárt nyomtató fülkével, sokszor nem is mernek más anyagokból nyomtatni, csak PLA-ból, mondván ezt az anyagot már ismerem, tudom mi az amire jó és mely alkatrész az amit ha kinyomtatok belőle úgy is eltörik, vagy alkalmatlan lesz a célra.

Általunk forgalmazott PLA filamenteket megtalálod ITT.

Ajánlott nyomtatási hőmérsékletek: Extruder: 200-235°C   Asztal: 0-60°C

                                    

  1. ABS

Az ABS egy erős, műszaki minőségű hőre lágyuló műanyag, amely nagymértékű kopás-, hő- és ütésállóságot biztosít. Az ABS valamennyi kémiai ellenállást is biztosít és merevséget ad a nyomtatott alkatrésznek.

Költségek: Az ABS egészen kedvező árú anyag. Általunk forgalmazott ABS filamenteket ITT találod meg.

Felhasználás: Az ABS jól alkalmazható különféle 3D nyomtatott alkatrészekhez, amelyekhez szilárdságra és tartósságra van szükség, merevséggel, alacsony költséggel. Ez bármi lehet a tartó konzoloktól kezdve a rögzítő füleken át a töltő dokkolókig és a különféle burkolatokig.

Ajánlott nyomtatási hőmérsékletek: Extruder: 230-240°C   Asztal: 90-100°C

 

  1. ASA

Az ASA kémiailag hasonló az ABS-hez, de elsősorban kültéri használatra tervezték. Az ABS-hez hasonlóan ez is magas kopás-, hő- és ütésállóságot biztosít. Az ASA kiváló elenyésző vetemedéssel és magas keménységgel rendelkezik. Viszont ez az anyag kiválóan ellenáll az UV-hatásnak, és némileg ellenállóbb a vegyi anyagokkal szemben is.

Költségek: Az ASA minimálisan magasabb árú, mint az ABS, de egyáltalán nem mondható drágának.

Felhasználás: Az ASA-t az ABS helyett a nagy szilárdságú, tartós kültéri műanyag tárgyakhoz tudod használni. Bármire jó a kültéri bútoroktól kezdve, tartókonzolok, védőházak és dekorációs tárgyak nyomtatására is ideális.

Ajánlott nyomtatási hőmérsékletek: Extruder: 230-240°C   Asztal: 90-100°C

 

  1. NYLON

A nejlon az úgynevezett műanyagok egy csoportjának gyűjtő neve, és különböző változatokban létezik, amelyek közül a leggyakoribbak a Nylon 12, Nylon 6 és Nylon 6-6.  A nejlon egy nagyon tartós anyag, amely nagy szilárdság/hajlékonyság arányt mutat, és kiváló ütésállósággal rendelkezik. A nejlon különböző formulái kiváló kopásállósággal, vegyi anyagokkal vagy UV-sugárzással szembeni ellenállással rendelkeznek, és még élelmiszer-tárolásra vagy orvosi felhasználásra is biztonságosnak minősülnek.

Költségek: A nejlonok már drágábbak, mint más anyagok, de még a megfizethető kategória.

Felhasználás: A nejlon a legalkalmasabb olyan 3D nyomtatott elemekhez, amelyek képesek elviselni a súrlódást, mint például fogaskerekek, szíjak és fogantyúk. Az anyag olyan tárgyakhoz is jól használható, amelyek nem karcolhatnak meg más tárgyakat, mint például az összeszerelési rögzítők vagy akár protézisek. A nejlon által kínált rugalmasság miatt jól alkalmazható tokok, burkolatok, valamint robotikai, mechanikai és egyéb funkcionális alkatrészek készítéséhez is.

Ajánlott nyomtatási hőmérsékletek: Extruder: 250-280°C   Asztal: 90-110°C

 

  1. Szénszál, üvegszál és kevlár erősítésű kompozitok

Az elmúlt években a szénszállal, üvegszállal és kevlárral erősített kompozit műanyagok irányába nyitott a piac. Az alapműanyag bármilyen 3D nyomtatható műanyag lehet, beleértve az ABS-t, a nejlonokat, a polikarbonátot, valamint a PLA-t és a PETG-t is.

Ezeknek az erősített anyagoknak a hozzáadása kis darabokban, vagy nagyon apró szálakban módosítja az alapműanyagot, és további előnyöket biztosít.

Szerkezeti feszültség: Az apró szálak elnyelik a nyomtatott alkatrészen belüli szerkezeti feszültségek egy részét, így növelve az alapanyag képességeit.

Merevség és méretstabilitás: A szálak hozzáadásával megerősíti az alkatrészt, további merevséget ad, és stabilitást biztosít az alkatrész alakjának és minimalizálja a vetemedést.

Termikus tulajdonságok: A szálak hozzáadása javítja az alapanyag hőstabilitását, gyakran növelve az alapanyag hasznos üzemi hőmérsékletét.

A különböző gyártók a különböző teljesítményjellemzők elérése érdekében változtatják az aprított szálak méretét és százalékos arányát a szálak összetételében. A kisebb szálak kisebb százalékos arányban jobb vizuális minőséget érnek el, ugyanakkor a fent említett teljesítményjellemzők feláldozásával. A nagyobb szálak magasabb százalékos arányban durvább felületet eredményeznek, kevésbé pontos alkatrészekkel, de nagyobb potenciális anyagteljesítményt érnek el. Emellett a nagyobb szálak a nyomtatófej fúvókájának eltömődésének nagyobb esélyét eredményezhetik, és nagyobb nyomtatófej/fúvóka használatát tehetik szükségessé.

Ilyen speciális filamenteket nálunk ITT találhatsz.

  1. Polikarbonát

A polikarbonát rendelkezik a legnagyobb szilárdsággal, ütésállósággal és hőmérsékletállósággal a 3D nyomtatásban 300*C alatt használható anyagok közül. A polikarbonát azonban nem a legkönnyebben nyomtatható anyag. A fröccsöntéshez kifejlesztett polikarbonátot inkább nagyon magas hőmérsékletű környezetben kell 3D nyomtatni.

A jó hír az, hogy léteznek a polikarbonát hibrid változatai, leginkább a PC+PBT vagy közismert nevén "PC+", amely megtartja a polikarbonát legtöbb tulajdonságát, miközben a polikarbonátot sokkal könnyebbé teszi a 3D nyomtatásban.

Felhasználás: A polikarbonátot sokféleképpen lehet felhasználni a legkülönfélébb alkalmazásokban. A PC jó elektromos szigetelő, így elektromos alkatrészekhez használható. Optikai tisztasága, nagy szilárdsága és nagy hőtűrése miatt hasznos az orvosi eszközökhöz és az ipari szerszámokhoz is.

Ilyen speciális filamenteket nálunk ITT találhatsz

Ajánlott nyomtatási hőmérsékletek: Extruder: 235-250°C   Asztal: 100-120°C