Kérdése van? Hívjon minket! +36309773137

Blog

3D nyomtatás otthon

Boros Dávid
Boros Dávid
2022.03.09 08:00
3D nyomtatás otthon

A 3D nyomtatás - más néven additív gyártás - egy olyan gyártási folyamat, amely fizikai 3D tárgyakat hoz létre egy adott anyag rétegről rétegre történő lerakásával. Számos különböző technikát lehet alkalmazni a 3D nyomtatáshoz, amely során műanyag, üveg vagy akár fém is lehet a választott anyag. A módszertől vagy anyagtól függetlenül a 3D nyomtatási technológia világszerte forradalmasította a tervezési és gyártási iparágakat, mivel lehetővé tette a mérnökök és a tervezők számára, hogy közvetlenül a digitális 3D modellekből hozzanak létre összetett alkatrészeket. Az elmúlt évtizedben azonban messze a mérnöki világon kívülre is elterjedt, és lehetővé tette, hogy a barkácsolók és hobbisták széles közönsége vásároljon és használjon otthon 3D nyomtatókat. Ezzel a cikkel a műszaki és nem műszaki érdeklődők számára egyaránt érvelek a 3D nyomtatók otthoni használata mellett!

3D nyomtatás otthon


Már több éve használok 3D nyomtatókat, mivel gépészeti tanulmányaim során egyedi alkatrészgyártással foglalkoztam, valamint kezdetleges otthon összeszerelt kínai alkatrészekből eszkábált 3D nyomtatómmal kísérleteztem és kutattam az ideális nyomatokhoz szükséges beállításokat. Mindig is érdekesnek és hihetetlenül hasznosnak találtam ezt a technológiát. Azóta már mondhatni olcsóvá vált a 3D nyomtatási technológia otthoni hobbi felhasználásra.
Körülbelül egy évtizeddel ezelőttig a 3D nyomtatókat nagyrészt a tervező és gyártó vállalkozások, valamint az orvosi és mérnöki kutatólaboratóriumok számára értékesítették. 2004-re megjelentek az első nyílt forráskódú asztali 3D nyomtatók, de csak 2009-ben árasztották el a piacot, amikor az FDM típusú nyomtatók eredeti szabadalmai lejártak. A MakerBot úttörő szerepet játszott ebben az iparágban a CupCake CNC bevezetésével, amelyet az első megfizethető asztali 3D nyomtatóként forgalmaztak átváltva 270 000 Ft-os áron.
Azóta a 3D nyomtatás robbanásszerűen elterjedt, és világszerte a hobbisták és a rajongók számára hozzáférést biztosít ehhez a csodálatos technológiához, egyre elfogadhatóbb áron. Ma már több ezer 3D nyomtató modell létezik, amelyek ára a kevesebb mint 100 000 Ft-tól a több millió Forintig terjed. Ez lehetővé teszi a barkácsolók és hobbisták széles közönsége számára, hogy 3D nyomtatókat vásároljanak és használjanak otthon - de miért is akarnának?
Az otthoni 3D nyomtatók gyakorlati felhasználása
Miután 3D nyomtató van a háztartásban, nincs olyan szoba a lakásban, amelyben ne lenne legalább egy 3D nyomtatott tárgy, csecsebecse vagy kütyü valahol. Igyekeztem mindent megtenni, hogy csak olyan dolgokat tervezzek és nyomtassak, amelyeket hasznosnak tartok, hogy elkerüljem a felesleges rendetlenséget.
Íme néhány hasznos alkalmazási lehetőség a 3D nyomtatók számára az otthonodon belül.
Jó szórakozást!

1. Ajtótámasz

2. Íróasztali ceruzatartó

3. Akasztók (végtelen kialakításban)

Sütés

Elsőre úgy tűnhet, hogy a sütés és a 3D nyomtatás teljesen független egymástól, de úgy tapasztaltam, hogy a 3D nyomtatóm nagyszerű eszköz a szakácsok és cukrászok számára is. A legpraktikusabb nyomtatások közé tartoznak a különböző egyedi sütiszaggató formák, pohártartók és a nagyon hasznos mérőpoharak.

1. Sütiszaggató

2. Pohár tartó

3. Mérő poharak

(Megjegyzés: Nem bölcs dolog azt feltételezni, hogy minden (vagy akármelyik) 3D nyomtatott anyag 100%-ban biztonságos az élelmiszerekkel való érintkezésben.)

Állatok

Sok sok különféle szórakoztató játékot és hasznos kellékeket is nyomtathatunk háziállataink számára.

Íme néhány ötletes model:

1. Önitató kutyáknak, cicáknak

2. Golyós labda játék

3. Névreszóló nyakörvbiléta